top of page
Fizik Olimpiyatları
Fizik olimpiyatları ülkemizde her yıl TÜBİTAK tarafından düzenlenen uzun bir serüvendir. Bu serüvenin ilk aşaması genelde mayıs-haziran aylarında düzenlenen 25 çoktan seçmeli sorunun 210 dk içerisinde cevaplandırılmasının istendiği bir sınav ile başlar. Bu sınavda, akademik işlerden sorumlu fizik komitesinin değerlendirmeleri sonucunda yaklaşık olarak 50 öğrenci başarılı sayılır ve TÜBİTAK’ın düzenlemiş olduğu Eylül Kampı’na katılma hakkı kazanır. Bu kampta 2. Aşamaya geçmiş öğrenciler 2 hafta boyunca yoğunlaştırılmış bir programa dahil olur ve genellikle kasım-aralık aylarında düzenlenen 2. Aşama sınavı için hazırlanır.
2. Aşama sınavı son yıllarda genellikle 6 sorudan oluşan fakat bu soru sayısının esneklik gösterebildiği, komite kararına göre süresi yaklaşık 4-5 saat arasında değişen açık uçlu ve uzun soluklu bir sınavdır. Bu sınavda başarılı olan öğrencilerin puanlarına göre sıralanması sonucu fizik komitesinin belirlediği sınırlara göre yaklaşık 24 öğrenci madalya almaya hak kazanır. Kazanılan madalyaların yanı sıra 2. Aşama Sınav Başarısının yanında getirdiği, belirlenen koşullar çerçevesinde üniversite sınavlarında ek puan olanakları ile lisans eğitimi boyunca burs olanakları vardır.
2. Aşama sınavını geçen öğrenciler artık ülkemizi uluslarası yarışmalarda temsil etmek için birer adaydırlar. 2. Aşama sonrası olan aşamalarda başarılı öğrenciler ülkemiz fizik milli takımına girebilmek için yarışmaya devam ederler. Bu öğrenciler ocak-şubat aylarında TÜBİTAK’ın düzenlemiş olduğu 2 haftalık yoğunlaştırılmış Kış Kampı’na katılırlar. Bu kamptan sonra fizik komitesi kararıyla belirlenen bir tarihte(mart-nisan) 2. Aşama sınavına benzer formatta bir 3. Aşama sınavı düzenlenir. Bu sınavda başarılı olan yaklaşık 8-10 öğrenci fizik milli takımı için tekrar bir kampa girerler. Genellikle 1 haftalık süren kampın sonunda yapılan 4. Aşama sınavının sonucunda başarılı olan öğrenciler ile ülkemiz fizik milli takımı üyeleri seçilmiş olur ve bu takımımız ülkemizi IPHO,APHO ve EUPHO gibi uluslararası olimpiyatlarda temsil ederler. Uluslararası olimpiyatlarda başarı gösteren öğrenciler belirlenen koşullar çerçevesinde ülkemizdeki üniversitelere sınavsız geçiş hakkı, üniversite sınavında ek puan hakkı, lisans eğitimi boyunca burs hakkı kazanırlar. Böylelikle bir önceki yıl başlayan bu uzun serüven bir sonraki yıl tamamlanmış olur.
bottom of page